Muziek is heilzaam
Muziek doet iets met de mens. Emotioneel maar ook fysiek. Wat is de kracht van muziek volgens Pieter Jan Leusink en
Olga Zinovieva, dirigent en sopraan van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands?
Lees het interview met sopraan Olga Zinovieva en dirigent Pieter Jan Leusink dat zij gaven aan het magazine Bij u thuis.
Bron: Bij u thuis nr. najaar 2018
Muziek is heilzaam
Olga Zinovieva deed een jaar of tien geleden auditie bij Pieter Jan Leusink. Toen stuurde hij haar weg. Niet vanwege haar stem. “Ze wilde de cantates van Bach zingen, maar haar Duits was niet zo goed. Werk daar eerst aan, zei ik.” Hij vertelt het met pretogen. Olga rechtte haar rug en ging aan de slag. Met resultaat. Inmiddels is ze gevierd solist bij het ensemble van Pieter Jan. “Dat is dus Olga,” zegt hij, “die gaat dóór.” “Pieter Jan inspireert iedereen”, reageert Olga. “Hij krijgt elke musicus een treetje hoger. Met hem kan ik uren werken aan de timing van twee maten muziek.”
Het Rusland van haar jeugd
In huize Leusink in Elburg ademt alles muziek. Olga leerde als achtjarige zingen aan de muziekschool in het Siberische Novisibirsk. Ze groeide op met het werk van Russische componisten. In de serie Moscow Nights zingt ze dat nu weer. Dan is ze even terug in het Rusland van haar jeugd. Pieter Jan wilde ooit profvoetballer worden, maar koos als puber voor muziek toen het kerkorgel bespelen hem nét wat beter afging. Met The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands geven ze jaarlijks ruim honderd concerten door heel Nederland.
Stressverminderend
Muziek is heilzaam, weten de twee uit jarenlange ervaring. Ernaar luisteren of zelf muziek maken vermindert bijvoorbeeld stress. Pieter Jan ervaart dat zelf ook. “Als ik me grieperig voel of gespannen ben, knap ik echt op van muziek maken.”
Ook luisteraars ervaren muziek als ontspanning. Olga: “We kregen een brief van een moeder wier zoontje ernstige astma heeft. Als hij in het ziekenhuis is opgenomen, kijkt hij op de iPad via YouTube naar filmpjes van onze optredens.”
In vervoering
Tijdens een concert kunnen Pieter Jan en Olga het publiek niet of nauwelijks zien. Toch voelen ze haarfijn aan wat er in de zaal gebeurt. Een uitvoering kan mensen ontroeren, in vervoering brengen. Dan is het helemaal stil in de zaal, nog geen kuchje klinkt er. Pieter Jan: “Over de techniek van een dirigent kun je eindeloos praten, maar uiteindelijk telt de beleving van het publiek.” Na afloop komen mensen regelmatig naar hem toe om te vertellen hoe prachtig ze het vonden. “Vaak is het hun eerste klassieke concert. Dat maakt indruk op me; dan ben ik stiekem een beetje trots.” Olga: “Mensen vertellen me soms dat het kippenvel hen op de armen stond. In de Matthäus Passion zit Aus Liebe, een mooie aria die ik zacht, bijna verstild zing. Een mevrouw zei eens na het concert: ‘Zo prachtig, die aria. Die raakte me recht in mijn hart.’ En kijk, deze tekeningen maakte een meisje van mij. Ze komt vaker naar ons luisteren. Geweldig toch dat zo’n meisje fan van mij is, op die leeftijd?”
Expressief
Van muziek genieten gaat eigenlijk vanzelf. Maar wie wat weet over de componist en het muziekstuk, ervaart een uitvoering vaak wel intenser, gelooft Olga. “Daarom interview ik voor Facebook orkestleden. Over hun instrument, over het stuk dat ze spelen. Ik geloof dat de band met het publiek daardoor wordt versterkt.” Olga zingt met veel expressie. Ook Pieter Jan beweegt volop op het podium. Dat doet de muziek met hen, zeggen ze. Olga: “Mozarts aria’s bijvoorbeeld zijn moeilijk, maar ook zó puur en intens dat ik er helemaal in opga.”
Tijdens een concert is de wereld op zijn mooist, vindt Pieter Jan. Dan bestaat er even niets anders. In zijn hoofd zit het mooiste concert ooit. Hoe dat klinkt? “Dat is moeilijk te omschrijven, maar iedereen luistert er ademloos naar. En zegt als de laatste noot heeft geklonken: zó iets prachtigs hebben we nog nooit gehoord.”